/ Gulliver/Getty Images
Британците ще бъдат окуражени да садят дървета по случай 70-годишнината на кралица Елизабет Втора на трона, предаде Ройтерс.

Инициативата е част от план за създаването на по-зелена Великобритания в чест на седемдесетте десетилетия на Нейно Величество в служба на страната.

94-годишната кралица Елизабет Втора - най-дълго управлявалият монарх в британската история, трябва да отбележи своя платинен юбилей на трона през февруари 2022 г.
Правителството планира четиридневни чествания през лятото на същата година.

Наречен "Зеленият балдахин на кралицата", благотворителният проект ще насърчи обществеността да засажда дървета, за да помогне на околната среда и да направи местните райони по-зелени.

Британският премиер Борис Джонсън отбеляза, че здравната криза и пандемията напомнят на хората за важността на природата и зелените площи и че дърветата могат да трансформират обществените места, както и да допринесат за справяне с климатичните промени.

"Докато празнуваме невероятните 70 години служба на Нейно Величество, насърчавам всички да застанат зад този проект и да засадят дърво за юбилея", заяви Джонсън.
Благотворителните организации Cool Earth и The Woodland Trust изтъкнаха, че засаждането на дървета ще бъде специален подарък за монарха. Самата Елизабет Втора е засадила над 1500 дървета по целия свят по време на управлението си.

Елизабет се възкачва на британския престол на 6 февруари 1952 г. след смъртта на баща си крал Джордж Шести, припомня агенцията.
БТА