Стъпки от динозаври от преди 113 милиона години се показаха на дъното на река, пресъхнала заради рекордните горещини. Следите са се появили в парка "Долината на динозаврите" в Тексас, съобщава CNN.

„Повечето следи, които наскоро бяха разкрити в различни части на реката в парка, принадлежат на акрокантозавър. Това е динозавър, който бил висок над 4 метра и тежал близо седем тона“, казва говорителят на парка Стефани Салинас Гарсия.
 
Другият вид, който е оставил следи в парка в Глен Роуз, Тексас, е савропейдон, който би бил висок около 18 метра и тежи около 44 тона, добавя Гарсия.

Заради рекордната суша това лято реката в парка е напълно пресъхнала, разкривайки следите - последната дълго пазена тайна.

При нормални метеорологични условия следите от динозаври, намиращи се в коритото на реката, са под водата и са пълни с утайка, което ги прави по-малко видими, обясни Гарсия.
„Да можеш да направиш тези открития и да видиш нови следи от динозаври винаги е вълнуващо време в парка!“ — добави Гарсия.

Повече от 60% от Тексас е преживял тежка суша миналата седмица, според американския мониторинг на сушата. Щатът също наскоро претърпя горещи вълни, които повишиха температурите до рекордни нива.
Климатичните промени, причинени от човека, са увеличили риска за по-чести драматични промени като дълги периоди на суша и обилни валежи, като внезапните наводнения тази седмица в района на Далас, съобщава още CNN.
CNN