/ gettyimages
Новоизбраният министър-председател на Великобритания Киър Стармър развали плановете си за почивка, след като страната беше обхваната от крайнодесни бунтове.

Говорител на Стармър, който встъпи в длъжност преди няколко седмици, потвърди в понеделник, че министър-председателят наистина се е отказал от плановете си за почивка, избягвайки ответната реакция, която изглеждаше гарантирана след размириците.

Вместо това Стармър "ще работи между Даунинг стрийт и Чекърс" тази седмица, каза говорителят, като се позова на официалното място за отдих на британския премиер.

"Министър-председателят не е сам в това отношение. През уикенда и по време на безредиците станахме свидетели на това, че на много хора им беше отменен отпускът, за да можем да реагираме на безредиците", добави говорителят.

Планът да се отправи към слънцето след изтощителната предизборна кампания рискува да предизвика обществен гняв след дните на безредици в градове в Англия и Северна Ирландия.

Размириците са предизвикани от смъртоносното намушкване с нож на три момичета по време на курс по танци в крайморския град Саутпорт. Непосредствено след това нападателят беше фалшиво идентифициран в интернет като новопристигнал кандидат за убежище. В разгорещените сцени бунтовниците се сблъскаха с полицията, а джамиите и жилищата, в които са настанени търсещите убежище, станаха обект на нападения.

Въпреки че непосредствените размирици бяха потушени след полицейски акции и действия на контрапротестиращите, Стармър реши да остане на  линия в Лондон. Предишни британски министри са били силно упреквани, ако са почивали лятото, докато е имало кризи в страната и чужбина.

През 2011 г., докато беше кмет на Лондон, Борис Джонсън беше критикуван, че е отишъл семейна почивка в Канада.

"Радващо е, че през уикенда станахме свидетели на деескалация, но работата не е свършена", заяви говорителят на Стармър в понеделник.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
POLITICO