Заподозреният за убийството на Литвиненко ще се бори за кметски пост?
Заподозреният за убийството на Литвиненко ще се бори за кметски пост? / снимка: БГНЕС

Бившият агент на КГБ Андрей Луговой, заподозрян от Лондон, че е убил през 2006 г. с радиоактивно вещество Александър Литвиненко, има намерение да се кандидатира за кмет на руския курортен град Сочи - домакин на Зимните олимпийски игри през 2014 г., предадоха световните агенции, цитирани от БТА.
       
Изборите ще бъдат на 26 април и кандидатите за кмет на града все още имат 2 седмици, за да регистрират кандидатурите си.
       
Луговой ще бъде издигнат от Либерално-демократическата партия на Владимир Жириновски. По думите на Виктория Сотникова, говорителката на партията, въпросът е решен на 100 процента. Според нея Луговой бил добър кандидат за кметския пост.
      
Пред руската агенция РИА "Новости" самият Луговой каза, че неговата партия има намерение действително да издигне кандидат за кметското място в Сочи. Той обаче не каза дали самият той ще бъде този кандидат.
        
През 2007 г. Великобритания поиска от Русия да екстрадира Луговой, защото е главен заподозрян за убийството на избягалия в Лондон бивш руски таен агент Александър Литвиненко. Искането на Великобритания остана без отговор от Москва и се стигна до дипломатическа криза между Великобритания и Русия.
       
Още след смъртта на Литвиненко Луговой, който вече е бизнесмен, започна медийна кампания и даде множество интервюта за руската преса, в които твърдеше, че е невинен. После беше издигнат от партията на Жириновски за депутат в долната камара на руския парламент. Беше избран на парламентарните избори миналата година и сега има парламентарен имунитет.
       
За кметския пост на Сочи ще се бори и един от лидерите на руската либерална опозиция Борис Немцов.