/ IStock
Първото преброяване на населението от десет години започна в Китай. Според Държавната статистическа служба на КНР, ще са необходими около две години за обработка и анализ на получените данни, съобщава ТАСС.

Както беше отбелязано, повече от седем милиона преброители ще бъдат включени в събирането на данни, което ще продължи до началото на декември, по отношение на текущата демографска ситуация.

Китай изследва за COVID-19 цялото население на 5-милионен град за 4 дни

Като част от проучването се планира не само да се изясни общото население на Китай, но и да се събере информация за съотношението между половете, заетостта, образованието и възрастта на лицата, живеещи в страната. По време на преброяването ще се събират данни не само за гражданите на страната, но и за чужденците, живеещи в КНР повече от шест месеца.

Националните преброявания са проведени в Китай през 1953, 1964, 1982, 1990, 2000 и 2010. Според последните официални данни, населението на Китай възлиза на 1,4 милиарда през 2019 г. Тази цифра не включва жителите на остров Тайван и специалните административни райони на КНР - Хонконг и Макао.
БГНЕС