Започва поклонението пред тленните останки на Елцин
Започва поклонението пред тленните останки на Елцин / снимки: BGNES

Гражданите на Руската федерация ще могат днес да се поклонят пред тленните останки на Борис Елцин. Ковчегът с тялото на покойния ще бъде изложен в московския храм "Христос Спасител" от 16.30 ч московско време, а в 17 ч ще започне панихидата.

Поклонението ще продължи до 12.30 ч утре, предаде ИТАР-ТАСС. Агенцията се позова на кремълската пресслужба.

Ковчегът ще остане в храма цяла нощ. Предварителната програма предвижда утре в 8 ч местно време да започне заупокойната литургия. От 12 до 14 ч с покойния ще се простят държавни глави и други официални лица.

Следва опело, което ще извърши най-старият член на Светия синод на Руската православна църква, митрополит Ювеналий.

Последната заупокойна служба ще се извърши на Новодевичето гробище от патриаршеския викарий архиепископ Арсений. Първият президент на Русия ще бъде погребан в парцела, където почиват останките на друг виден реформатор - бившия съветски лидер Никита Хрушчов, и тези на Раиса Горбачова, съпругата на първия и единствен президент на Съветския съюз Михаил Горбачов.

Лекарите са правили всичко възможно, за да спасят Борис Елцин, но медицината се е оказала безсилна. Това заяви за ИТАР-ТАСС Амиран Ревишвили, заместник-директор на Центъра по хирургична и интервенционна аритмология.

След сложната операция - аортокоронарното шунтиране през ноември 1996 година, Елцин живя доста дълго, над 10 години, припомни д-р Ревишвили. Доколкото зная, Борис Николаевич още преди операцията бе развил сърдечна недостатъчност и състоянието му се влошаваше, каза той.

Първият президент на Русия е бил закаран в Централната клинична болница 12 дни преди кончината си. "При хоспитализацията е бил в доста тежко състояние – прекарана катарално-вирусна инфекция засегнала силно всички органи и системи", съобщи Сергей Миронов, който оглавява медицинския център в президентската администрация. "Сърцето, кръвоносните съдове, бъбреците и белите дробове не са се справили с функциите си", каза той.

Смъртта на Елцин в 15.45 ч московско време в понеделник е настъпила в резултат на напредваща сърдечно-съдова полиорганна недостатъчност, уточни Сергей Миронов. При тази диагноза отказват ключови системи от организма, след което настъпва коронарна смърт - спиране на сърцето.