Започва Международна конференция на ООН за климатичните промени
Започва Международна конференция на ООН за климатичните промени / снимка: БГНЕС

Повече от 180 държави ще обсъждат нов договор за борба с климатичните промени, който трябва да наследи Протокола от Киото, на международна конференция на ООН, която започва днес на индонезийския остров Бали и ще продължи до 14 декември, предаде ДПА.

Основна тема ще бъде намаляването на емисиите на въглероден двуокис, включително и ограничаване на обезлесяването. Протоколът от Киото задължава 36 страни да ограничат вредните емисии до 2012 г. САЩ обаче не са го ратифицирали, а Китай като развиваща се страна не е обвързана от ограниченията, отбелязва ДПА. Двете страни имат най-големите емисии на въглероден двуокис в света.

Учени предупредиха, че времето за ефективни действия изтича и ако глобалното затопляне не бъде ограничено до по-малко от 2 градуса до 2050 г., последиците може да са трагични. Изправени сме на ръба на катастрофа, заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.

Климатичните промени могат да имат внезапен и необратим ефект, се казва в доклад на Междуправителствения съвет за измененията в климата на ООН (МСИК). Сред проблемите, които могат да създадат те са суша, наводнения, намаляване на реколтата от зърнени продукти и редица други.

Важно за новото споразумение е кои страни ще бъдат включени в него; дали прилагането му ще бъде задължително или доброволно; и дали САЩ ще се присъединят, дори и бързоразвиващи се нации като Китай и Индия да се противопоставят на ограниченията.

Индонезия, Бразилия и Малайзия ще се опитат да си осигурят финансови стимули, за да се съгласят да ограничат обезлесяването. На конференцията в Бали се очаква да присъства бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор, който си подели Нобеловата награда за мир с МСИК. ООН иска новият договор да бъде подписан в Копенхаген през 2009 г., за да има време да бъде ратифициран до 2012 г., отбелязва Ройтерс.