/ Istock
75 000 здравни работници на медицинската организация Kaiser Permanente обявиха стачни действия, след като преговорите между работодателите и служителите се провалиха, пише БНР. Служители на дружеството, включващо болници и поликлиники в осем американски щата започнаха 3-дневна стачка, след като няколко профсъюза обвиняват ръководството на консорциума, че здравната система се занимава с нечестни трудови практики.

В щатите Вирджиния, Вашингтон в окръг Колумбия, в Калифорния, Колорадо, Орегон стачкуват медицински сестри, рентгенови и лаборантни техници, санитарни  и аптечни работници и още помощен персонал.

Здравната верига Kaiser Permanente предоставя грижи съгласно своите здравни планове за 13 милиона души в осемте щата, в които работи. Между ръководството на консорциума и профсъюзите се водят преговори  още от април, но до момента няма постигнато споразумение, а договорите  на служителите са изтекли на 30 септември.

Въпреки че са постигнати "предварителни договорености“ относно увеличения на заплатите и повишаване на здравните и пенсионните обезщетения, до окончателно споразумение не се е стигнало.
 
БНР