Започна конгресът на Демократическата партия в САЩ
Започна конгресът на Демократическата партия в САЩ / снимка: БГНЕС

В Денвър започна конгресът на Демократическата партия, на който трябва да бъде издигната кандидатурата на Барак Обама за кандидат да президент. 47-годишният Обама, който е сенатор от Илинойс едва от 2005 г. може да стане първият чернокож президент на САЩ, ако бъде избран през ноември вместо своя съперник републиканец Джон Маккейн.

Той спечели първичните избори в много оспорвана борба с бившата Първа дама Хилари Клинтън и конгресът има за задача да сплоти една партия, която е силно разделена от дългата и ожесточена борба между Барак Обама и Хилари Клинтън.

Изненадващо доайенът на Демократическата партия Едуард Кенеди се появи на конгреса в Денвър под аплодисментите на хиляди делегати. "Нищо, нищо не може да ми попречи да бъда на това събиране тази вечер" каза сенаторът който страда от тумор на мозъка. Сенаторът от Масачузетс, често прекъсван от аплодисменти и скандиране на името му, призова да се гласува за Барак Обама и обеща, че ще бъди в Сената през януари за церемонията по полагането на клетва на "президента Обама".