Започна форумът на Шанхайската организация за сътрудничество
Започна форумът на Шанхайската организация за сътрудничество / снимка: БГНЕС

В таджикската столица Душанбе започна заседанието на държавните глави на страните от Шанхайската организация за сътрудничество. В началото на форума ръководителите на Казахстан, Киргизстан, Китай, Русия, Таджикистан и Узбекистан имаха среща в тесен състав. По-късно към тях ще се присъединят представители на страните наблюдателки и почетните гости на форума, предаде ИТАР-ТАСС.

Руският президент Дмитрий Медведев прави дебют пред членовете на Шанхайската организация за сътрудничество, пише московският в. "Комерсант". Москва разчита да намери сред партньорите си в организацията подкрепа за своята военна операция в Грузия и за това, че призна независимостта на Абхазия и на Южна Осетия, отбелязва изданието. Москва е убедена, че това е най-подходящият терен за търсене на съюзници.

През последните години Русия постоянно се стремеше да превърне организацията в антиНАТО-вски настроена, упорито повдигаше въпроса за съвместно противодействие срещу разполагането на американски противоракетен щит в Източна Европа и полагаше настойчиви усилия да бъдат вписани в декларации на организацията остри думи по адрес на Вашингтон. Сега Москва има реален шанс да провери своите партньори в критична ситуация, когато Русия е заплашена от изолация на Запад и твърде се нуждае от подкрепата на източните си приятели, пише още "Комерсант".