Закриват историческото летище Темпелхоф в Берлин
Закриват историческото летище Темпелхоф в Берлин / netinfo

Историческото летище Темпелхоф, което игра решаваща роля във въздушния мост в Берлин след Втората световна война, ще бъде закрито за пътници от 2008 г., предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на върховния германски административен съд.

Съдът отхвърли опит да се спре закриването на Темпелхоф като елемент от план за разширяване на летище Шьонефелд, което ще се обедини в един комплекс с международното летище Берлин-Бранденбург.

Няколко авиокомпании, които ползват намиращото се близо до центъра летище Темпелхоф се опитаха да блокират закриването му.

Намиращият се в Лайпциг Федерален административен съд отхвърли претенциите им и одобри по-ранно решение на административен съд от Берлин-Бранденбург, който през февруари изтъкна, че има приемливи алтернативи и че преместването не нарушава правата на авиокомпаниите.

Губещото пари летище Темпелхоф трябва да бъде закрито до 31 октомври 2008 г. От три авиокомпании, които все още го ползват - "Брюксел еърлайнс", германския превозвач "Сирос еърлайнс" и австрийската компания "Интерскай" - ще бъде поискано да пренасочат полетите си към летище Шьонефелд от 1 ноември.