/ БГНЕС
Двама тийнейджъри, арестувани от германската полиция по подозрение в заговор за ислямистки терористични атаки, се били разбрали да атакуват коледен базар, като взривят малък камион, съобщиха прокурори в Дюселдорф, предаде ДПА.

Заподозрените, които са на 15 и 16 г., бяха арестувани в сряда. Те се били разбрали да "убият посетителите на коледния базар в Леверкузен в началото на декември чрез предизвикана от гориво експлозия на малък камион", заявиха прокурорите.

Предполага се, че 15-годишният заподозрян, който е бил арестуван в западната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия, бил осигурил бензин. Той е арестуван в град Буршайд, недалеч от Леверкузен.

Трима души са арестувани за стрелбата срещу шведските граждани в Брюксел

Шестнайсетгодишният младеж е бил арестуван в източногерманския град Витщок/Досе, на около 500 км североизточно от Леверкузен.

Прокурорите твърдят, че тийнейджърите са били вдъхновени от терористичната организация "Ислямска държава" и са планирали да избягат от Германия след нападението, за да се присъединят към групировката.

И двамата тийнейджъри са задържани под стража. Името на нито един от тях не е посочено, както е характерно за строгите правила за защита на личните данни в Германия, особено за непълнолетни, обвинени в престъпления.

Прокурорите обвиниха 15-годишния заподозрян, наред с другото, в заговор за извършване на убийство, както и в подготовка на сериозен акт на насилие, застрашаващ държавата.
Пламен Йотински/БТА