/ БТА
Джиян Омар, берлински законодател, който по произход е сирийски кюрд, не се чувства защитен от полицията, след като получил изпълнени с омраза листовки, смесени с парчета стъкло и фекалии, някой счупил прозореца му и бил атакуван от въоръжен с чук нападател след смъртоносната атака на "Хамас" в Израел от 7 октомври.

Тези три случая в офиса на Омар в избирателния му район са част от нарастващата враждебност срещу мюсюлманите в Европа, разпалвана в някои случаи от политиците след нападението на "Хамас", за каквато съобщават над 30 лидери на общности и застъпници за човешките права, с които се е консултирала агенция Ройтерс. Те добавят, че не се подават сигнали при всеки такъв случай заради ниското доверие в полицията.

"Чувствам се наистина сам и ако някой със статута на избран официален представител не е защитен, тогава как ли се чувстват други хора?", пита се Омар. Той казва, че полицията е провела разследване, но му казала, че не може да му предостави допълнителна охрана на място.

"Представете си, ако бял германски политик бе нападнат от мигрант или бежанец", казва той, намеквайки, че силите за сигурност биха направили повече в такъв случай. Берлинската полиция не е отговорила на запитване за коментар.

Престъпленията от омраза са се увеличили драматично в Европа след нападението от 7 октомври, при което бяха убити около 1200 израелци и последвалата израелска инвазия в Газа, при която бяха убити около 14 800 палестинци. В Лондон бе отчетено повишаване на случаите на антисемитизъм с 1240%, рязко повишение бе отчетено и във Франция и в Германия.

Според официалните данни има и по-малко, но значително повишение на антимюсюлманските прояви във Великобритания, но информацията за другите две страни е непълна. Тя не обхваща изцяло атаките и враждебността срещу хората и джамиите, включително срещу деца, които са станали мишена на агресия в училище, посочват хората, с които се е консултирала агенция Ройтерс, някои от които са говорили при условие за анонимност, тъй като се опасяват от отмъщение.

Неподаването на сигнали е широкоразпространено и сред жертвите на антисемитизъм, казват лидери на еврейски групи в трите страни.
Генералният секретар на Мюсюлманския съвет на Великобритания Зара Мохамед казва, че използваният от правителството език, като например назоваването на пропалестински протести "походи на омразата", в съзнанието на много хора е превърнал борбата с антисемитизма и за правата на мюсюлманите или палестинците в игра, в която трябва да има победители и победени.

"Министрите са наистина безразсъдни, това проповядване на културни войни и противопоставяне на общности една срещу друга не само не помага, а е и много разединяващо и опасно", смята тя. Британското правителство не е отговорило на запитване относно официалната употреба на подобни термини.

Усещането за уязвимост сред европейските мюсюлмани бе допълнително засилено миналата седмица от изборната победа на нидерландския крайнодесен популист Герт Вилдерс, който е отправял призиви джамиите и Коранът да бъдат забранени в Нидерландия.

Мюсюлманите в Нидерландия са обезпокоени, след победата на Герт Вилдерс на изборите

В САЩ от 7 октомври насам имаше случаи на смъртоносно антипалестинско насилие.

В джамията "Ибн Бади" в Нантер, Париж, възрастни богомолци се страхуват да присъстват на сутрешната молитва по тъмно, казват двама поклонници там, след като в края на октомври в джамията била получена писмена заплаха за палеж, изглежда изпратена от поддръжник на крайнодесните.

Председателят на джамията Рашид Абдуни казва, че молба за допълнителна полицейска защита не е била изпълнена. Местната полиция е казала, че патрулира района, но няма достатъчно ресурси, добавя той. Полицията към момента не е отговорила на запитване за коментар.

"Искам ли дъщеря ми да расте в този климат?", пита се пред джамията след петъчната молитва 42-годишният таксиметров шофьор от френски и марокански произход Халил Рабун.
 
Лайли Фуруди, Томас Ескрит, Андрю Макаскил и Сара Марш/Ройтерс