Задържаха балканския наркобос Сафет Калич
Задържаха балканския наркобос Сафет Калич / netinfo

Черногорската полиция задържа за кратко един от най-известните наркотрафиканти на Балканите Сафет Калич. 40-годишният Калич е задържан в събота вечерта след като е бил извикан за справка в полицейското управление в Рожай, недалеч от границата с Косово. Същата вечер той е прехвърлен в полицейското управление на черногорската столица Подгорица. Официално срещу него се води разследване за престъпления извършени с недвижими имоти и евентуално укриване на членове на сръбската престъпна групировка "Земунски клан". Властите в Белград твръдят, че Калич е снабдявал с наркотици "Земунския клан" и по-специално един от лидерите на групировката Душан Спасоевич-Шиптар.

Задържането на Калич става по заповед на специалния прокурор за организираната престъпност Стоянка Радович. 15 минути след като е пристигнал в управлението той е бил прехвърлен в Подгорица, съобщават от черногорското министерство на вътрешните работи. "Има вероятност Калич да е помагал при укриването на Милош Симович и Сретко Калинич – двама известни членове на "Земунския клан", които се издирват от властите в Белград", каза източник от черногорското вътрешно министерство.

По време на процеса срещу членовете на "Земунски клан" през 2007 година свидетелят Деян Миленкович каза, че през 2002 година Спасоевич е купил от Калич 600 кг хероин. Наркотикът е бил купен от Турция. Черногорските медии многократко са писали за огромното богатство, което притежава семейството на Калич - хотели, бензиностанции, фришопове, ресторанти, бензиностанции, заведения по черногорската плажна ивица, застрахователни компании и заводи.