Въздушното пространство над Триполи е затворено, арабски богослов призова армията да убие Кадафи
Въздушното пространство над Триполи е затворено, арабски богослов призова армията да убие Кадафи / Reutres

Въздушното пространство над либийската столица Триполи е затворено до второ нареждане, съобщи за агенция Франс прес говорител на австрийското министерство на отбраната. Въздушното пространство бе затворено до ново нареждане, каза говорителят и уточни, че това е станало около 20.30 ч. по Гринуич. Австрийските военни възнамеряваха да евакуират европейски граждани към Малта със самолет на австрийските ВВС, добавя АФП.

Междувременно влиятелният ислямски проповедник Юсеф ал Кардауи отправи призив към либийските войници да убият Муамар Кадафи, след като либийските сили за сигурност избиха стотици протестиращи, предаде ДПА. "Издавам фетва Кадафи да бъде убит. Всеки войник, всеки човек, който може да го убие, трябва да го стори, за да отърве Либия от това зло", каза проповедникът пред телевизия Ал Джазира. Той прикани либийските посланици да се разграничат от режима. Юсеф ал Кардауи е влиятелен катарски богослов от египетски произход, който оглавява Световния съюз на ислямските учени. 85-годишният проповедник неотдавна се върна в родината си след дългогодишно изгнание в Катар.

По-рано през деня военни самолети са стреляли с бойни муниции срещу протестиращите против правителството в Триполи, съобщи телевизия "Ал Джазира". Според телевизията при въздушните удари са загинали най-малко 250 души, предаде ИТАР-ТАСС. При сблъсъците в либийската столица са били убити най-малко 160 души, съобщи телевизия Ал Арабия, позовавайки се на очевидци.

"Хората ни измират. Това е политика на изпепелената земя. Къде са Обединените нации, къде е Амнести интернешънъл?", запита местният жител Адел Мохамед Салех в пряка връзка с Ал Джазира.

Столицата на Либия е в обсадно положение. По улиците се движат банди наемници, които стрелят по местните жители. Поддръжниците на режима на Кадафи нахлуват в болници и нападат лекари и ранени. В града има остър недостиг на лекарства и хранителни продукти. Започнали са прекъсвания в електрозахранването, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Ройтерс цитира анализатор от базираната в Лондон консултантска компания "Кънтрол риск", според когото използването на бойна авиация срещу собствения народ е признак, че наближава краят на режима на либийския лидер Муамар Кадафи. "Изглежда това наистина са последните отчаяни актове. Ако бомбардираш столицата си, едва ли можеш да намериш начин да оцелееш", твърди Жулиен Барнс-Дасе, близкоизточен анализатор в "Кънтрол риск". По думите на експерта Кадафи ще води битка за оцеляване на режим. "В Либия, повече откъдето и да било другаде в региона, има изгледи за сериозно насилие и открит конфликт", казва Барнс-Дасе.

По-рано британският външен министър Уилям Хейг обяви, че Кадафи може би е отпътувал за Венецуела, но високопоставен източник в Каракас отрече това, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Делегацията на Либия при ООН премина на страната на опозицията и призова за санкции срещу Триполи, съобщи Радио Би Би Си, цитирано от ИТАР-ТАСС. Дипломатите поискаха също либийският лидер Муамар Кадафи да се оттегли от властта, предаде Асошиейтед прес. Цялата либийска делегация в ООН призова за международни действия във връзка със събитията в Либия. Заместник- постоянният представител Ибрахим Дабаши настоя да бъдат защитени гражданите на страната от геноцида, извършван от либийските управници. Той подчерта, че ако Кадафи не си отиде сам, народът ще се отърве от него.

Дабаши поиска ООН да въведе над либийската столица зона, забранена за полети, за да не могат да пристигат наемници, оръжия и други доставки за силите за сигурност на Кадафи. Дипломатът каза също, че либийската делегация настоява Международният наказателен съд да разследва евентуални престъпления срещу човечеството, извършени срещу либийския народ по време на сегашните протести.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун е имал дълъг разговор с либийския лидер Муамар Кадафи, в който е осъдил ескалиращото насилие при потушаването на протестите в Либия и му е казал, че то трябва незабавно да престане, предадоха Ройтерс и ДПА.

Синът на либийския лидер Муамар Кадафи Сейф ал Ислам обяви, че ще бъде създадена анкетна комисия, която ще разследва случаите на насилие в страната и ще се председателства от либийски съдия, предаде Франс прес. В съобщението на държавната телевизия се уточнява, че членове на комисията ще са представители на либийски и международни правозащитни организации, които ще разследват "обстоятелствата и събитията, довели до жертви".

Въздушното пространство над Триполи е затворено арабски богослов призова армията да убие Кадафи
netinfo

Междувременно САЩ наредиха на дипломатите, чието присъствие не е наложително, и на семействата на всички служители от посолството им да напуснат Либия, съобщи Ройтерс. Държавният департамент изтъква в заповедта, че в следващите дни са възможни нови демонстрации, насилие и мародерства.

В средата на февруари в Либия избухнаха протести срещу режима на управление на най-дълго управлявалия арабси лидер полковник Муамар Кадафи. Демонстрациите бяха вдъхновени от свалянето на дългогодишните държавни ръководители на Тунис и Египет - Бен Али и Хосни Мубарак. Либия се превърна в сцена на жестоки репресии, равносметката от които е стотици жертви. САЩ, европейските страни и ООН осъдиха случващото се в Либия. Докато полковник Муамар Кадафи, управляващ еднолично страната от 42 години, пази мълчание, неговият син Сейф ал Ислам заяви, че страната е на прага на гражданска война.

Въздушното пространство над Триполи е затворено арабски богослов призова армията да убие Кадафи
netinfo