Върховният съд на Либия даде ход на делото срещу медиците ни
Върховният съд на Либия даде ход на делото срещу медиците ни / netinfo
Продължава заседанието на Върховния съд в Триполи – първото заседание по жалбите срещу смъртните присъди на българските медицински сестри и палестинския лекар Ашраф, който получи българско гражданство.

В момента обаче съдът е излязъл в почивка.

Върховният съд на Либия даде ход по същество на делото и обяви жалбата на петте медицински сестри и палестинския лекар Ашраф за допустима.

След като един час председателят на петчленния съдебен състав, който е последната съдебна инстанция по СПИН-делото, чете историята на самия процес, той заяви, че жалбата на защитата се приема по форма и по съдържание.

Заедно с това обаче се приемат и жалбите на останалите участници в процеса – това е прокуратурата, адвокатите на либийската държава и на ищците от Бенгази.

Прокуратурата протестира срещу оправдателните присъди по по-леките обвинения за нерегламентирани сексуални контакти и употреба на алкохол, както и обмяна на валута. Адвокатите на държавата протестират срещу това, че Джамахирията трябва да плаща за компенсации за престъпления, за които са осъдени граждани на България. Ищците от Бенгази не са доволни от присъдените, според тях, твърде ниски компенсации от Апелативния съд в Триполи.

Съдията открои три основни неща от 100-те страници срещу присъдите на медиците ни: че задържаните им е било незаконно, че самопризнанията са били изтръгнати с насилие и че обискът в дома на Кристияна и Здравко Георгиев е бил незаконен и с фалшифицирана дата.

Адвокат Пламен Ялнъзов заяви, че не е била уважена експертизата на професорите Монтание и Колици за възникването на СПИН епидемията в Бенгази. Накрая заяви: „Настоятелно ви моля да бъдете справедливи и да върнете свободата, от която тези жени са лишени повече от осем години”.

Георги Гатев открои в своята пледоария, че самопризнанията на нашите медицински сестри не са били събрани по начин, който да ги направи годно доказателно средство в този процес. Той заключи, че обвинението е останало недоказано.

Хари Харалабиев направи една изключително впечатляваща пледоария, която продължи повече от половин час Напомни на Върховния съд, че не друг, а той е написал в мотвите си от 2005 г., с което отмени първите смъртни присъди, че сестрите и Ашраф са били подложени на насилие и това само по себе си е недопустимо като доказателно средство. Не е ясен мотивът за престъплението, отбеляза Хари Хараламбиев.

След два часа и четиридесет и пет минути заседание съдията реши да даде почивка, не каза колко дълга ще бъде тя, така че все още не е ясно дали този път ще има присъда или на следващо заседание.

Ако все пак бъдат потвърдени смъртните присъди този път, Висшият съдебен съвет на Либия, който е политически орган и се оглавява от министъра на правосъдието на Либия, може да намали тежестта на евентуални присъди. Това, както намекват либийските власти, може да стане, ако се стигне до договореност за компенсации за хората от Бенгази.

Преди да започне днешното заседание говорителят на близките на децата от Бенгази Рамадан ал-Фитури каза, че засега те са доволни от преговорите. Дори вече не сме на последната миля от маратона, а в последните сто метра, заяви той.