/ БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън съобщи, че е разговарял по телефона с руския външен министър Сергей Лавров. Той каза, че е призовал Москва да приеме американското предложение за освобождаване на задържаните в Русия американски граждани Бритни Грайнър и Пол Уилан, предаде Асошиейтед прес.

Блинкън не даде подробности как руският му колега е реагирал на предложението. Това бе първият разговор между топдипломатите на двете страни от началото на руското нашествие в Украйна в края на февруари.

Частен преговарящ ще съдейства за освобождаване на двама американци от затвора в Русия

Лавров е предложил на американския си колега връщане към "тихата дипломация" по въпроса за размяната на затворници, съобщи руското външно министерство, предаде ТАСС.

По-рано CNN съобщи, че САЩ планират да ги разменят срещу прочутия оръжеен търговец Виктор Бут, който стана прототип на героя на Никълъс Кейдж „Цар на войната.

Пол Уилан, бивш военен и началник по сигурността в компания за автомобилни част от Мичиган, беше осъден през 2020 г. на 16 години затвор по обвинения в шпионаж. Той и семейството му енергично твърдят, че е невинен. Правителството на САЩ отхвърли обвиненията като фалшиви.

Бритни Грайнър, която е бе арестувана на летище "Шереметиево" през февруари, тъй като в багажа ѝ бяха открити флакони за електронна цигара, съдържащи масло от канабис, заяви вчера пред съда, че не е имала престъпни намерения. Тридесет и една годишната баскетболистка, висока 2,06 м и смятана за една от най-добрите в света, каза, че е сложила флаконите по невнимание.

Удължиха присъдата на Виктор Бут, произвеждал алкохол в килията си

Двукратната златна олимпийска медалистка е била в Русия, за да играе временно за отбор от Екатеринбург, припомни Франс прес.

"Призовах министъра на външните работи Лавров да пристъпим към реализирането на това предложение", заяви той и добави, че не може да каже колко вероятно е това да стане.

Лавров е предложил на американския си колега връщане към "тихата дипломация" по въпроса за размяната на затворници, съобщи руското външно министерство, предаде ТАСС.

Що се отнася до възможната размяна на вкарани в затвора граждани на Русия и САЩ, от руска страна настоятелно бе предложено връщането към професионализма, без подхвърляне на спекулативни информации, към диалог в режим на тиха дипломация, се казва в съобщението на руското дипломатическо ведомство.

БТА