Александър Вучич
Александър Вучич / БГНЕС
Сръбският президент Александър Вучич обяви, че ще насрочи предстоящите парламентарни и местни избори в началото на март и че това ще бъде една от най-дългите предизборни кампании в Сърбия.

"Само Сръбската прогресивна партия (СПП) може да гарантира по-добро бъдеще", заяви Вучич пред ТВ Хепи и обясни, че предстоящите избори ще бъдат "съдбовни" за Сърбия. Според него те биха довели до "50% смени на членовете на СПП в парламента и местната власт, както и до 70% при избора на министри“.

Сърбия купи руски зенитно-ракетни системи „Панцир-С1“, доставят ги през февруари

Вучич коментира, че целта на бойкота на опозицията е да се скрие „че царят е гол“ и колко пари са пропилени безцелно, но също и че бойкотът на опозицията не може да отрече легитимността му. Той добави, че опозицията не мисли нищо добро, но смята, че би било добре да участва в изборите.

Сръбският президент каза още, че много хора в чужбина не искат Сърбия да се развива бързо и затова на албанците е било позволено да въведат мита върху стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина. Обяснявайки това, той каза, че "голяма и мощна европейска държава е поискала от Прищина да въведе митата, за да може Сърбия да бъде притисната да излезе от диалога, който е вървял към компромисно решение".

Вучич в Давос: Нужен ни е сигнал от Европейския съюз

"Това беше направено, за да се каже, че Сърбия напуска диалога и да се разруши всеки план тя да получи нещо", каза Вучич, припомняйки, че идеята за размяна на територии е можела да бъде резултат от диалога.

Вучич каза също, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу е заявил в Белград, че няма да има такъв като него (Вучич). "Внимавайте да не останете без Вучич, защото няма да имате като него", предупреди Вучич.
БГНЕС