Втора неуспешна лидерска среща в Македония
Втора неуспешна лидерска среща в Македония / БГНЕС

И втората среща между лидерите на основните политически партии в съседна Македония приключи без успех. Участниците се договориха за нова среща на 26 май в Скопие. Преди приключването на разговорите от опозицията съобщиха, че няма да "участват в никакви договорки, ако няма споразумение за преходно правителство".

Преговорите се водят в клуба на народния представител. В тях участваха премиерът и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, Зоран Заев от Социалдемократическия съюз /СДСМ/, Али Ахмети от Демократическия съюз за интеграция /ДСИ/ и Мендух Тачи от Демократическата партия на албанците /ДПА/.

От СДСМ настояват да има споразумение за преходно правителство и гаранции, че то ще бъде спазвано. Те смятат, че преходното правителство трябва да "премахне тоталния контрол над държавните институции от страна на режима на Груевски". Представител на СДСМ съобщи, че ДСИ, ДПА и ВМРО-ДПМНЕ действат заедно и поради тази причина малко вероятно е да има напредък и след паузата. Трите формации искат създаването на парламентарна комисия за разследване на подслушаните телефонни разговори и за обвиненията в корупция.

Ясно е, че няма напредък, но поне се разбрахме за нова среща на 26 май. Това каза лидерът на СДСМ Зоран Заев и допусна, че на утрешната му среща с Груевски в Страсбург, ще бъдат направени нови предложения от страна на ЕК.

"Тези предложения ще бъдат обсъдени на 26 май. Нашите предложения и нашите искания са ясни. Необходима е независима институция. Правителство, което ще действа за определен период и ще подготви Македония за свободни и демократични избори", поясни още Заев.

Никола Груевски отказа да отговаря на журналистически въпроси, защото щял да говори тази вечер на митинга на партията си.

Лидерите на двете албански партии Ахмети и Тачи също отказаха коментар.

Вчера в Скопие се проведе национален протест срещу режима на Груевски. В него участваха десетки хиляди души от цялата страна. В него имаше представители и на двете най-големи общности - македонската и албанската.

Тази вечер ще има митинг на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ от 21.00 часа место време.

Източник: БГНЕС