Всяка четвърта жена в България е била малтретирана, сочи изследване
Всяка четвърта жена в България е била малтретирана, сочи изследване / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Около една трета от жените в Европейския съюз са преживели физическо или сексуално насилие, след като са навършили 15-годишна възраст, а над една пета от европейките са станали жертва на насилие от страна на партньора си. Това показва изследване, проведено сред 42 000 жени на възраст от 18 до 74 години, живеещи в 28-те държави-членки. Изследването е направено от Агенцията на Европейския съюз за основните права и разкрива степента на злоупотреба, понесена от жените у дома, на работното място и в интернет. Данните за България показват, че всяка 4-та жена е била насилвана физически или сексуално от своя партньор.

Изводите от изследването показват, че 5 процента от анкетираните жени са били изнасилени, 11 процента са били подложени на сексуално насилие чрез имейли или есемеси, а 55 процента от тях са преживели сексуален тормоз на работното си място.

Близо 70 процента от жените не са съобщили за преживяното нито пред полиция, нито пред своите близки. Най-голям процент жени, преживели насилие - около 30 процента- е отчетен във Финландия, най-малък процент - в Австрия, а България се нарежда в средните стойности за Европа.

Около една трета от българките или почти един милион жени са преживели в детството си поне една от трите форми на насилие - физическо, сексуално или психологическо. В същото време малка част от жените знаят към кого да се обърнат и са запознати с мерките за защита от насилие.

Във връзка с изследването от Българския център за джендър изследвания отчитат, че у нас все още няма законодателни промени, които да инкриминират всички форми на насилие спрямо жените, както и по-тежки наказания при домашно насилие.