Военните престъпления в Сирия се увеличават, алармира еврокомисар Георгиева
Военните престъпления в Сирия се увеличават, алармира еврокомисар Георгиева / снимка: БГНЕС, архив

Със задълбочаването на боевете в Сирия лоялните на режима на президента Башар ал Асад сили и бунтовниците, които се опитват да свалят режима, извършват нарастващ брой нарушения на международните хуманитарни закони, заяви еврокомисарят по хуманитарната помощ при извънредни ситуации Кристалина Георгиева, цитирана от Ройтерс.

„Това е асиметрична война и има степен на разрастване на нарушенията на международните хуманитарни закони и от двете страни, която изглежда, че ескалира”, заяви еврокомисарят. „Ето защо е толкова важно да се каже по най-простия възможен начин: Не, вие не може да правите това, или ако го правите, ще има последствия”, подчерта Георгиева по време на среща с изпълнителния директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк.

Сирийското правителство и близките до него сили са обвинявани от ООН и западните правителства в многобройни широкомащабни кръопролития, но бунтовниците също са изправени пред обвинения в масови убийства, отбелязва БТА.

Георгиева заяви, че много от бунтовниците вероятно не си дават сметка, че те, също като правителствените сили, са задължени да се съобразяват с международните хуманитарни закони и Женевските конвенции. Но непознаването на законовите задължения няма да бъде извинение, когато войната свърши, подчерта еврокомисарят.

От своя страна изпълнителният директор на УНИЦЕФ Антъни Лейк добави, че „не трябва да има безнаказаност за никого от която и да е от страните”.