Военни складове се взривиха в Узбекистан, взеха жертви
Военни складове се взривиха в Узбекистан, взеха жертви / снимкa: БГНЕС
Взривове в складове за боеприпаси разтърсиха узбекистанския град Каган. Има жертви и ранени при инцидента, като броят им се уточнява. Ройтерс цитира съобщение на РИА Новости, че при инцидента имало трима убити. Жители на града са били евакуирани, съобщават световните медии.

Eксплозиите са били толкова силни, че са чути в намиращия се на около 20 километра областен център - град Бухара, където от взривната вълна са били счупени много прозорци.

Снощи е избухнал пожар на територията на вертолетна база в района. Опитите да бъде потушен се оказали неуспешни. Пожарът обхванал складове за боеприпаси, останали още от времето на СССР. Минути преди 2 часа през нощта местно време те са почнали да се взривяват, като най-силните две експлозии са разтърсили района около час по-късно.

Според очевидци взривовете продължават и в момента, но с по-малка сила и интензивност.

На 3 юли над 50 експлозии разтърсиха София при взрив на складове за боеприпаси в Челопечене. Жертви нямаше. Причините за инцидента се разследват, а щетите все още се изчисляват. Повече за случилото се при инцидента край Челопечене четете тук.