Влакова катастрофа взе 80 жертви в Испания, обявен е тридневен траур
Влакова катастрофа взе 80 жертви в Испания, обявен е тридневен траур / БГНЕС

Испанският премиер Мариано Рахой обяви тридневен национален траур за влаковата катастрофа предишната вечер в Сантяго де Компостела в област Галисия, при която загинаха най-малко 80 души и бяха ранени стотици, предадоха ДПА и Франс прес. Сред ранените има граждани на САЩ и Великобритания.

Галисия отмени религиозните празненства и се готви за седемдневен траур за най-тежката катастрофа от десетилетия, отбетялзва БТА. Крал Хуан Карлос и престолонаследника принц Фелипе отмениха предвидените си ангажименти. Парламентът, сенатът и политическите партии ще запазят минута мълчание.

Причината за дерайлиране на влака е прекалено високата скорост, каза източник от следствието, цитиран от Ройтерс.

Влакът не е имал никакви технически проблеми и е минал през технически преглед същата сутрин, заяви Хулио Гомес-Помар Родригес, президентът на железопътната компания Ренфе. Тези влакове минават на периодични технически прегледи, а досието за поддръжката е било изрядно. Президентът на Ренфе напомни, че отсечката, в която се е случила злополуката, е имала ограничение на скоростта до 80 км/ч. В същото време в запис на комуникации от влака се говори за скорост от 190 км/ч, а вестник "Мундо" споменава за скорост от 220 км/ч.

Междувременно стана ясно, че машинистът, управлявал влака, е бил задържан под стража директно в болницата, където се намира, предаде Ройтерс. "Съдията постанови полицията да вземе показания от шофьора в болницата, където той е задържан", съобщиха от Върховния съд на областта Галисия.

Влакова катастрофа взе 80 жертви в Испания обявен е тридневен траур
netinfo

Инженер, огледал мястото на катастрофата, смята, че причината не е само в скоростта. Вероятно и друго е допринесло за трагедията. Отсечката предизвика критики още при пускането й в експлоатация през 2011 година поради прекалено острия завой. Досега високоскоростната испанска влакова мрежа, създадена през 1992 година, не е имала тежки катастрофи. Някои от ранените и загиналите още не са разпознати, но спасителите не очакват да открият повече тела сред останките.

Всички вагони са дерайлирали, един от двигателите се е запалил, а един от вагоните е бил изхвърлен на 15 метра. Вагоните са се разцепили или са се струпали един върху друг.

Влакова катастрофа взе 80 жертви в Испания обявен е тридневен траур
netinfo

Очевидци съобщават, че са чули силна експлозия, подобна на гръмотевица. Имало е и много пушек, съобщава 62-годишната Мария Тереса Рамос, която живее близо до мястото на катастрофата. "Беше катаклизъм. Хората плачеха. Всички отидоха да търсят покривки, за да помагат на ранените. Никой тук не е виждал никога нещо подобно".

Машинистите, които били практически невредими, започнали веднага да помагат на ранените. Хората чупели с камъни прозорците на вагоните, за да извадят притиснатите в отломките. Пред болниците има дълги опашки с желаещи да дарят кръв. Екипи от психолози са на място, за да помогнат на пострадалите, а кранове разчистват останките от вагоните.

Влакова катастрофа взе 80 жертви в Испания обявен е тридневен траур
netinfo