Виктор Орбан: ЕС прави грешка, като заплашва Унгария

Унгарският премиер Виктор Орбан
Унгарският премиер Виктор Орбан / БГНЕС
Унгарският премиер Виктор Орбан отправи упрек към ЕС заради неговата "погрешна" стратегия да заплашва правителството му със санкции във връзка с критиките към спазването на гражданските права в Унгария, предаде Франс прес.

Европейският парламент прие в сряда резолюция, в която призова за отнемане на правото на глас на Унгария в Съвета на ЕС. Това ще бъде първата подобна санкционна процедура в ЕС. Според ЕП днешната ситуация в Унгария води до "явен риск от тежко погазване" на основните ценности на общността.

Орбан: Врекли сме се в ЕС, но искаме да го поправим, защото сме недоволни

ЕП призова унгарското правителство да отмени законите, които усложняват правилата за дейност на неправителствените организации, както и за хората, търсещи убежище.

Резолюцията, одобрена от близо една трета от евродепутатите консерватори от групата на ЕНП, където заседават унгарските депутати от партията на Орбан, "показва, че цялата европейска политика е опорочена", заяви министър-председателят на Унгария пред държавното радио.

ЕК започва наказателна процедура срещу Унгария

"Европа - това не е Брюксел, а държавите членки. И ако държавите членки нямат уважението на институциите и на онези, които ги ръководят, това е обезсърчително. Те зависят от нас, а не обратното, целият този подход е грешка, резолюцията на европейския парламент е белег за погрешна политика", каза Орбан.
БТА