Вестниците в Либия наричат българките „сатани”
Вестниците в Либия наричат българките „сатани” / netinfo

Само няколко часа преди Наказателният съд в Либия да произнесе присъдите срещу петте български медицински сестри и палестинския лекар, на изненадващо посещение в Джамахирията пристигна заместник-министърът на външните работи Феим Чаушев. Най-вероятно обаче той няма да присъства в съдебната зала по време на произнасянето на присъдите по СПИН-делото.

13-то заседание на Наказателния съд ще се проведе в безпрецедентна атмосфера на натиск на либийското обществено мнение върху крайното решение за съдбата на българските медицински сестри и палестинския лекар, които са обвинени в умишленото заразяване със вируса на СПИН на повече от 400 либийски деца.

Централните ежедневници в Триполи вече произнесоха своята присъда по СПИН-делото и тя е смърт. Шести ден най-четените либийски вестници публикуват обширни материали за невероятната трагедия на либийските деца и престъплението, което са извършили спрямо тях българите и палестинецът. Дипломати, запознати с хода на процеса, определят това като безпрецедентна медийна кампания, чиято цел е да се повлияе на крайното решение на Наказателния съд.

Вестник „Джамахирия” например сравнява жестокостта на българските медицински сестри с тази на Нерон, Чингиз Хан и таи Адолф Хитлер. „Българките обаче се оказаха по-диви и по-кръвожадни”, коментира вестникът.

Навсякъде в коментарите по страниците на либийските вестници българките са наричани „сатани, извършили най-отвратителното престъпление”. В тази настървена медийна кампания всеки, който не съдейства на Великата Джамахирия, е определен като предател, чиято ръка е омърсена с кръвта на либийските деца.

Заседанието на Наказателния съд в Триполи ще започне на 19 декември в 10 часа при безпрецедентни мерки за сигурност, провокирани и от враждебната атмосфера, която създават либийските медии.

Министърът на правосъдието на Либия обмисля да наложи безпрецедентно ограничение, според което в съдебната зала по време на произнасянето на присъдите на българките ще могат да присъстват само трима представители от всички чужди и български медии, които отразяват процеса в Триполи.

Съгласно това ограничение ще бъде допуснат до залата само един дипломат от българското посолство в либийската столица.