Венецуелците борят престъпността онлайн
Венецуелците борят престъпността онлайн / снимка: БГНЕС

Компютър и интернет-достъп е всичко, от което има нужда венецуелецът, за да се превърне в агент на виртуалната полиция и да отбелязва на онлайн-карта опасните места в страната, предаде АФП.

Интернет-сайтът QuieroPaz.org (ИсакмМир.org) беше създаден преди 10 месеца от младежи, които искат да създадат база данни при липса на официална информация за престъпленията и въоръжените нападения в страната. Социалистическото правителство не публикува данни за престъпността от месеци, но проучвания показват, че насилието е по-важен проблем за повечето местни жители отколкото безработицата и покачването на цените.

В столицата Каракас убийствата достигат 100 на 100 000 души. За сравнение, средно за света убийствата са 9 на 100 000 души, с което Каракас става вторият най-опасен град на света. Първият е Сиудад Хуарес в Мексико, на границата със САЩ, където наркокартелите водят конкурента война за пътя на наркотиците, допълва БГНЕС.

"Хората се страхуват да говорят публично. Нашата карта е публична, но информация може да се дава по електронна поща, без да се разкривате", обяснява социологът Хосе Грегорио Гера, един от основателите на QuieroPaz.org. Сайтът се актуализира от потребителите в цялата страна и своите създатели, които публикуват цялата информация за отвличания, убийства и нападения, публикувана във вестниците. Очаква се системата да бъде подобрена в началото на следващата година.