Великобритания отхвърли евтаназията
Великобритания отхвърли евтаназията / Thinkstock/Getty Images

Британският парламент отхвърли проектозакон, легализиращ евтаназията, като лекари, които я приложат, ще продължат да бъдат преследвани от закона.

Депутатите отхвърлиха проектозакона, предвиждащ възрастни хора с неизлечими заболявания да имат право да поискат медицинска помощ, за да прекратят живота си. Гласуване за следващ подобен закон във Великобритания ще е възможно чак след 10 години.

Дебатите продължиха четири часа, като бяха изказани различни мнения. „Животът е божи дар, с всичките му нюанси, дори и болката и страданието. Не ние определяме как да свърши", заяви депутатът консерватор Каролайн Спелман. Нейният съпартиец Криспин Блънт обаче бе на противоположното мнение: "Докато някои хора смятат, че страданието е възможност да се приобщиш към страданието на Исус на кръста, аз лично бих искал да си спестя това приобщаване. Да умреш е проста концепция, каквато навремето не е стреснала даже Сократ".

В същото време в американския щат Калифорния бе приет законопроект, разрешаващ на лекарите да оказват съдействие на тежко болни пациенти да прекратят живота си. Сега топката е в губернатора, който трябва да реши дали да подпише документа, за да се превърне той в закон. Ако това стане, Калифорния ще се превърне в 5-ият щат в САЩ, легализирал евтаназията след Орегон, Вашингтон, Монтана и Върмонт. Но дори това да се случи, законът ще е валиден само в продължение на 10 години, след което ще бъде разгледан отново.

Източник: БГНЕС