Британските власти закупуват голямо количество от лекарството хидрохлорохин, ефективно срещу малария и с предполагаеми, макар и недоказани, ефекти за лечението на COVID-19, в случай че се окаже, че то действително е ефективен метод за лечение на болестта, пише британското издание The Guardian. По-рано американският президент Доналд Тръмп заяви, че той самия също взема хидрохлорохин като превантивна мярка.

Британският кабинет е готов да подпише споразумение за доставянето на 16 млн. таблетки от лекарството на стойност 39 млн. евро.

Лекарството все още се изследва от учените, според здравните експерти. Те са готови да подпишат това споразумение, ако то се окаже ефективно, за да може да бъде раздадено на населението, ако се наложи.

Договорът, който беше публикуван на уебсайта на правителството, е "отворена възможност" за фармацевтичните компании да доставят на Лондон повече от 33 млн. таблетки от различни лекарства до края на тази година.

Няма доказателства, че хидрохлорохинът лекува COVID-19 или че може да предотврати заразяването с него, а някои здравни експерти предупреждават и че то може да предизвика проблеми със сърцето.

Въпреки това се появиха съмнения, че коментарите на Доналд Тръмп, който отдавна подкрепя използването на хидрохлорохин в борбата с COVID-19, могат да предизвикат глобален дефицит на лекарството.

"Аз го вземам от около седмица и половина и още съм добре", каза Тръмп по-рано на пресконференция.

Във Великобритания, САЩ и Европа в момента се провеждат изследвания, които да установят колко е ефективно лекарството в борбата с COVID-19. Британските учени изследват дали то може да лекува болестта, а не дали я предотвратява. В момента здравните служби в страната не препоръчват то да се взема като лек за COVID-19.
Агенция "Фокус"