/ iStock/Getty Images
Великобритания ще предостави помощ за геномно секвениране на Бразилия, Етиопия, Кения, Нигерия и Пакистан, за да бъдат идентифицирани, оценени и проследени варианти на новия коронавирус, съобщи Ройтерс.

Новият коронавирус, който отне живота на 4 милиона души в света, откакто се появи в Китай в края на 2019 г., мутира веднъж на няколко седмици - по-бавно от грипа и ХИВ, но достатъчно, за да са необходими промени във ваксините.

43 случая на Делта варианта на COVID-19 са установени в България

Националната здравна служба на Англия ще окаже помощ на партньори на Великобритания чрез британската Платформа за оценка на нови варианти, която следи промените във вируса. Около една трета от всички секвенции на SARS-CoV-2 , предадени в международната база данни GISAID за вирусите на грипа, са от Великобритания.

"Великобритания е суперсила в науката и е много правилно да подкрепим борбата срещу COVID-19 в света - каза британският министър на външните работи Доминик Рааб - Споделяме британският опит в геномиката с Бразилия, Етиопия, Кения, Нигерия, Пакистан, Сингапур и Африканския център за контрол и профилактика на заболяванията".

Представители на британските здравни власти казаха, че геномното наблюдаване е от първостепенна важност, за да бъдат идентифицирани появяващи се варианти на новия коронавирус и след това да им се противодейства.

Националната здравна служба на Англия вече е секвенирала проби от Украйна, Киргизстан, Таджикистан и Албания и програмата ще бъде разширена.