Дейвид Лами
Дейвид Лами / БТА
Министърът на външните работи на Великобритания Дейвид Лами изрази намеренията на Лондон да разшири сътрудничеството в областта на отбраната с Германия и с другите си европейски партньори на фона на заплахата от страна на Русия, предаде ДПА.

"Смятам, че трябва да сме много обезпокоени от войната с твърда сила, която се води и това означава, че ние трябва да правим повече по отношение на индустриалния военен капацитет на Европа", заяви Лами в кулоарите на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

"Насочвайки мислите към европейската отбрана, смятам, че партньорството между Обединеното кралство и Германия е от основно значение, наред с френските ни колеги и балтийските страни", каза още британският външен министър. "Смятам, че трябва да сме много обезпокоени от кибервойната, която се води в момента", добави Лами и подчерта, че дезинформацията "подкопава нашите демокрации".
Новото правителство на лейбъристите във Великобритания, което встъпи в длъжност през юли, иска да рестартира отношенията на страната с Германия и с ЕС, посочва ДПА.

За постигането на тази цел британският премиер Киър Стармър и германският канцлер Олаф Шолц обявиха всеобхватно споразумение във всички области на сътрудничество между Берлин и Лондон. Очаква се новият договор да стане готов през идните месеци и да бъде подписан в началото на следващата година.

Споразумението има за цел да установи сътрудничество между двете страни по широк кръг от въпроси, включително политиката в областта на сигурността и борбата с незаконната миграция, както и икономическото сътрудничество.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Владимир Арангелов/БТА