/ iStock/Getty Images
Великобритания прие нов закон, който увеличава правомощията на правителството относно въвеждането на санкции спрямо Русия, става ясно от съобщение, публикувано на сайта на британското външно министерство.

Този закон създава рамки за най-строгия санкционен режим, който някога е съществувал във Великобритания спрямо Русия. Сега Обединеното кралство може да налага санкции на руския бизнес и на лица от широк кръг икономически и стратегически важни сектори, от химическата, отбранителната и нефтено-газовата индустрия, от областта на информационните и комуникационни технологии и в областта на финансовите услуги.

Британското правителство отбеляза, че оттук нататък наказателните мерки може да засегнат не само тези, които са пряко свързани с дестабилизирането на Украйна, но и всяка една руска държавна институция или бизнес „от стратегическо значение за руските власти“, за техните собственици и ръководители.
Следва да се отбележи, че Лондон не въвежда конкретни нови санкции, а приетият закон е част от мерките, които би трябвало „да подтикнат Кремъл да спре агресивната си кампания в Украйна“.

„Призоваваме Русия да спре деескалацията и да избере пътя на дипломацията. Ако Русия продължи да упражнява агресия срещу Украйна, Великобритания и нейните партньори няма да закъснеят с реакцията“, заяви британският външен министър Лиз Тръс.
БГНЕС