Ватиканът критикува Берлускони заради сексскандалите
Ватиканът критикува Берлускони заради сексскандалите / снимка: Reuters

Ватиканът призова италианския премиер Силвио Берлускони да прояви морална отговорност и уважение към закона и изрази дълбоко безпокойство от най-новите сексскандали, в които е замесен, съобщи ДПА. "Църквата насърчава и приканва всички, особено онези, които са натоварени с държавни отговорности, да проявяват здрав морал и по-голяма чувствителност към закона", заяви кардинал Тарчизио Бертоне, дясната ръка на папа Бенедикт Шестнайсти.

Бертоне, който е държавен секретар и вторият по важност в йерархията на Светия престол след папата, е най-високопоставеният служител на католическата църква, критикуващ връзките на Берлускони с малолетни проститутки, допълва БТА.

Като предшествениците си, Берлускони се опитва да бъде в тесни връзки със Светия престол, който има огромно влияние върху избирателите. Коментарът на държавния секретар на Ватикана обаче се очаква да отслаби още повече позициите на премиера, който едва оцеля при вот на недоверие в долната камара на парламента миналия месец, смятат наблюдатели.

Финансовият консултант на Берлускони Джузепе Спинели заяви, че министър-председателят раздавал от "чисто милосърдие" пари на млади момичета, за които се твърди, че посещават секспартита в дома му. Следователи в Милано, които в началото на седмицата предадоха на парламента материали, разкриващи, че Берлускони е плащал на проститутки, между които малолетна мароканка, настояват да проучат документацията, съхранявана от Спинели, която се отнася до тези плащания. Пред "Кориере дела сера" финансовият консултант настоя, че се преувеличава броят на жените, получили пари от премиера.