Папа Франциск
Папа Франциск / БГНЕС
Прочувственият призив на папа Франциск за защита на природата придобива все по-нарастващо значение във време, когато пандемията променя начина ни на живот и показва цялата му преходност, заяви днес Ватикана, цитиран от Асошиейтед прес.

Пандемията от COVID-19 избухна в момент, когато различни отдели във Ватикана работеха над документ, призоваващ вярващите да предприемат конкретни стъпки на местно ниво, за да отбележат петата годишнина на енцикликата на папа Франциск, осъждаща експлоатацията на околната среда и препоръчваща грижи за природата.

Бившият папа Бенедикт направи рядко пътуване до Германия, за да посети болния си брат

В днешния призив по повод годишнината Ватикана заяви, че кризата с коронавируса "прави още по-очевидно, пет години след публикуването й, ценността" на папската енциклика.

В документа от 227 страници се казва, че докато бедните "са най-малко отговорни за глобалното затопляне, те са и най-уязвими по отношение на последиците му". Осъждайки растящата пропаст между богати и бедни, Ватикана заяви, че пандемията от COVID-19 е показала нуждата от преосмисляне на политиките, насочени към намаляване на социалните програми, но не назова конкретни страни.

Папа Франциск призова да се спре насилието в Либия

Според документа, провокирани от пандемията, "извънредното положение в здравеопазването, самотата и изолацията за борба със заразата" са ни изправили изведнъж лице в лице с нашата уязвимост като смъртни същества". Пандемията "ни напомня да откриваме и преоткриваме онова, което е важно в живота ни", заявява Ватикана.
БТА