/ БГНЕС
Ватикана осъди джендър теорията, определяйки я като „объркана концепция за свобода” и „крачка назад за човечеството”. В свой документ, състоящ се от 57 точки, от Светия престол открито се противопоставиха на „тенденцията за заличаване на половите различия между мъжа и жената“. Не закъсняха и реакциите на активисти, които определиха документа като „зловреден”.
 
„Мъжът и жената. Той ги създаде.” Така е озаглавен документът на Ватикана, предназначен за католическите училища. В него се посочва, че в учебните заведения има спешна нужда от разяснения по въпросите на сексуалността. Засегната е джендър теорията, определена като „идеология, която отрича разликата между природата на мъжа и природата на жената, стремяща се към едно общество без полови различия, с което разрушава антропологичната основа на семейството“. В текста пише още, че социалният пол не е нещо, което хората избират, а е предопределено от Бог.
 
От Светия престол обаче посочват, че децата и младежите трябва да бъдат учени да уважават всеки човек, така че никой да не страда от тормоз и друга дискриминация.
 
Сдружението New Ways Ministry, застъпващо се за правата на хомосексуалистите, разкритикува остро документа, определяйки го като зловреден. Активистите твърдят, че заради информацията в него хомосексуалните и трансджендърите ще продължат да бъдат дискриминирани.
 
Документът не е подписан официално от папа Франциск, но подобни оценки за джендър теорията могат да се намерят и в книгата на главата на Римокатолическата църква "Amoris laetitia" или „Радостта” от 2016 година, която е посветена на брака и семейството.