Варшава иска по-голямо присъствие на НАТО в Източна Европа
Варшава иска по-голямо присъствие на НАТО в Източна Европа / Guliver/Getty Images

Полският министър на отбраната Антони Мачеревич настоя при посещение в Берлин НАТО да засили присъствието си в Източна Европа срещу руската заплаха, предаде АФП. Варшава обвинява Германия, че пречи на подобно решение.

За Полша "укрепването на източния фланг на НАТО е приоритет". Страната очаква срещата на високо равнище на Алианса, която ще се състои през юли във Варшава, заяви пред медиите министър Мачеревич след среща с германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен. "Въпросът за руската агресия в Украйна остава много важен", подчерта Мачеревич.

По-рано полският външен министър Витолд Вашчиковски обвини Берлин, че по отношение на отбраната обслужва "интересите на Русия" в Източна Европа, припомня АФП. Полша отдавна се оплаква, че няма разположени части на НАТО на нейна територия или в Централна Европа, въпреки че Полша се присъедини към Алианса през 1999 г.

"Това се обяснява с факта, че Германия се тревожи повече за интересите на Русия, отколкото за интересите на сигурността на Централна Европа" и блокира разполагането на сили на НАТО в този район, заяви министър Вашчиковски.

Преди присъединяването на бившите комунистически страни от Източна Европа към НАТО след края на 90-те години, Алиансът пое ангажимент в споразумение с Русия да не разполага ядрени оръжия на териториите на новите държави членки и "да избягва концентрация на конвенционални сили, които могат да представляват заплаха" в Централна и Източна Европа.

Фон дер Лайен увери своя събеседник, че срещата на високо равнище на НАТО ще позволи "да се покаже, че алиансът, отчитайки промените в ситуацията, свързана със сигурността, е по-гъвкав и по-бърз".

Отношенията между Берлин и Варшава се влошиха след идването на власт на новото полско правителство, припомня АФП.

Източник: БТА