В Сидни призоваха гражданите да се подготвят за терористична атака
В Сидни призоваха гражданите да се подготвят за терористична атака / netinfo

Жителите на най-големия австралийски град Сидни бяха призовани да си приготват багаж с най-необходимото, за да са подготвени в случай на терористична заплаха или друга критична ситуация, предаде Асошиейтед прес.

Т. нар. "гоу бегс" (чанти с багаж от първа необходимост) са част от започналата днес кампания на градския съвет за подготовка на населението за терористична атака, посочва БТА. Багажът трябва да съдържа карти, радиоприемник, средства за първа помощ, резервна връзка ключове, дребни пари и важни документи.

Кампанията приканва жителите на Сидни да обмислят как да се свържат с роднини и приятели при евентуално терористично нападение или природно бедствие, когато мобилните комуникации често не функционират.

Властите в Сидни напомнят, че напускайки по спешност дома, хората не бива да забравят домашните си любимци, отбелязва шеговито Франс прес.

Заместник-кметът на града - представителят на Зелените Крис Хил - обаче подиграва кампанията, предлагайки багажа да включва надуваем пояс, слънчеви очила, списък на най-добрите ресторанти в Сидни и еднопосочен билет за Барселона.

"Смятам за опасни тези кампании, които си играят със страха на хората", казва Хил.

Правителствен говорител посочи, че операцията се подготвя повече от две години и отрече, че е замислена да плаши населението или да рекламира политиката за сигурност на премиера Джон Хауърд предвид парламентарните избори в края на годината, отбелязва АФП.