/ iStock/Getty Images
Южна Африка вече има повече случаи на коронавирус от Великобритания
Два дни след като Южна Африка възобнови забраната за продажба на алкохол, за да ограничи натиска върху здравната система, свързан с коронавируса, крадци нахлуха в един от големите магазини за алкохол в Кейптаун.

Заради пандемията Южна Африка върна полицейския час и сухия режим

"Откраднаха целият щанд с уиски", каза Марк Каланд, собственик на магазина пред канал News24. "Сринаха предпазната врата с превозното си средство ... вързаха въже и отмъкнаха уискито. След това хвърлиха камък през прозореца", каза той.

„Бутилките с вино и коняк” останаха недокоснати, добави той. Каланд коментира, че инцидентът показва колко отчаяни са хората. В реч пред нацията президентът Рамафоса заяви, че забраната на алкохола - втората за тази година - ще облекчи натиска върху здравната система.

Повече от 40% от спешните случаи, регистрирани в страната всяка седмица, са свързани с употребата на алкохол - нещо, което здравната система не може да си позволи в момента.

В момента Южна Африка е на осмо място в света по брой заразявания - 298 292, което се равнява на почти половината от всички потвърдени случаи на коронавирус в цяла Африка.

Това показват данни на южноафриканското здравно министерство и американския университет "Джонс Хопкинс", според които Великобритания е с 292 931 потвърдени случая.

СЗО описа четири сценария за пандемията

Рамапоса каза тази седмица, че още много заразявания остават неоткрити, въпреки че Южна Африка е извършила над 2,2 милиона теста - най-много от всички африкански страни.

Първоначално Южна Африка наложи строга карантина и това забави рязкото увеличение на заразяванията, но впоследствие ограничителните мерки бяха разхлабени заради икономическия натиск. Сега по думите на президента "бурята" е пристигнала и "напряга до краен предел нашите ресурси и нашата решителност".

В момента пандемията бързо се разпространява в части от африканския континент, където живеят 1,3 милиард души и където са най-зле финансираните здравни системи в света.
БГНЕС/БТА