В Италия пресякоха трафик на редки животни от България
В Италия пресякоха трафик на редки животни от България / netinfo

Държавната горска полиция към министерството на земеделието и горите на Италия успешно приключи "Операция София" по пресичането на международен трафик на редки животни, включително от България, съобщава агенция "Сесто потере".

В резултат на операцията, продължила една година, в областта Ломбардия са били конфискувани над 700 препарирани екземпляра редки животни, които са под закрилата на Вашингтонската конвенция, пише БТА.

"Операция София" започва през април миналата година, когато служители на горската полиция задържат в Анкона автомобил, в чието двойно дъно са укрити редки екземпляри на хищни птици, пренасяни от България.

В хода на разследването са обискирани 12 обекта в Бреша, Комо, Кремона, Милано и Бергамо, между които частни домове, тайни лаборатории за препариране, музеи и магазини. Незаконният лов на закриляните животински видове е осъществяван в различни европейски страни и в Италия, където е била създадена мрежа от балсаматори – професионалисти и аматьори – с център в Бреша.

Препарираните животни са били снабдявани с фалшифицирана маркировка и сертификати. В някои случаи остарели екземпляри от частни и музейни колекции са били подменяни със "свежи" попълнения. Трафикът е носил значителни печалби на неговите организатори, се посочва в информацията.

Вашингтонската конвенция за закрила на редки видове от флората и фауната е подписана през 1973 г. и влиза в сила две години по-късно след нейното ратифициране от първите десет страни. До момента 130 държави са се присъединили към конвенцията. За нейното прилагане в Италия следи специална служба към Корпуса на държавната горска полиция, който е подчинен на министерството на земеделието и горите.