В Букурещ ще обсъждат разширяването на Пакта и мисията в Афганистан
В Букурещ ще обсъждат разширяването на Пакта и мисията в Афганистан / cнимка: БГНЕС
След вечерята на държавните и правителствени членки на НАТО говорителят на Пакта Джеймс Апатурай заяви, че има консенсус за две от трите държави, които очакват покана за членство. Спорът за името на бившата югославска република не е решен, разговорите ще продължат и днес. "НАТО не свири първа цигулка конкретно в този оркестър," заяви по-рано Апатурай, коментирайки спора между двете държави.

Покани за членство ще получат други две балкански държави – Албания и Хърватия. Консенсус за това е постигнат още снощи на вечерята между държавните и правителствени ръководители. Говорителят на северноатлантическия пакт обяви, че не очаква Украйна и Грузия да получат планове за действие за членство на срещата в Букурещ. „Вратата на НАТО е отворена. Въпросът не е дали ще получат активен план за действие, а кога” заяви Апатурай.

26-те страни-членки са постигнали пълно съгласие за продължаване на мисията в Афганистан, борбата с тероризма и подпомагане обучението на афганистанската народна армия. Българската част в ИСАФ наброява около 400 души, разположени в столицата Кабул и Кандахар.

Днес е основният ден от срещата на НАТО. Основни теми са разширяването на пакта и мисията в Афганистан. Министър-председателят Сергей Станишев ще участва и в работен обяд на среща на ръководителите за евроатлантическия съвет за партньорство.