В Брюксел откраднаха диаманти за 350 млн. евро
В Брюксел откраднаха диаманти за 350 млн. евро / снимка: БГНЕС

Неизвестни похитиха голямо количество диаманти на международното летище в Брюксел. Стойността на откраднатите скъпоценности може да достигне 350 милиона евро. Това съобщи фламандската телевизия ВРТ, позовавайки се на източници от белгийската полиция. Ако тази сума се потвърди, това ще бъде най-големият обир в кралството за последните най-малко 25 години.

Кражбата е станала при товарене на диамантите на самолет, който да ги транспортира в Цюрих. Група бандити, въоръжени с "автомати с лазерни мерници", атакували бронирания камион, с който били превозвани скъпоценните камъни, информира БГНЕС. Камионът е собственост на американската компания Brink`s, а дръзкият обир е станал в 21:47 часа българско време в понеделник.

Нападателите са заплашили охранителите от частната компания, отговаряща за транспортирането, след което са ги принудили да отворят бронираната кола. Бандитите са задигнали сейфа с диаманти и няколко килограма злато. По сведения на очевидци, изстрели не е имало.

Крадците са били осем души, тежко въоръжени. са проникнали безпрепятствено на охраняемата територия на летището с два автомобила - Мерцедес и Ауди, които са имали полицейски буркани и са били боядисани с цветовете на полицията. Те веднага са се насочили към швейцарския самолет, което означава, че са разполагали с точна информация за неговия товар.

При нападението, което е отнело само няколко минути, никой не е пострадал. Не е произведен нито един изстрел. След това крадците са изчезнали. Полицията не е успяла да организира успешно преследване. Единственото, което е открито е един подпален Мерцедес, който е изоставен на няколко километра от аерогарата.

Според някои медии, в сейфа е имало над 10 килограма диаманти, но нито полицията, нито пресцентъра на летището потвърждават тази информация. Полицията заяви само, че е "откраднат ценен товар, чиято стойност не се уточнява".