/ Gulliver/Getty Images
Белгийските власти приеха днес препоръки за предстоящата нова ваксинационна кампания против COVID-19, съобщиха местни медии. Препоръчва се допълнителна подсилваща доза да получат хората над 65 години, здравните работници и хората с влошено здраве.

Според властите реимунизацията на тези обществени групи трябва да завърши до края на септември. След това ваксинационните центрове ще бъдат достъпни за хората на възраст 50-64 години, които са с наднормено тегло или пушачи. За останалите засега не се предвижда нужда от нови подсилващи дози.

От втората половина на юни в Белгия се наблюдава увеличение на заболелите, приетите в болница и починалите от COVID-19. Положителните изследвания надвишават 30 на сто, а на ден в болница постъпват средно по 119 души и това е увеличение със 17 на сто за седмица. 

Досега подсилваща ваксина са получили 62 на сто от хората в страната, а 78 на сто са били ваксинирани. През последната седмица на юни на ден от коронавирус в Белгия са умирали по осем души и това е увеличение с 67 на сто спрямо данните седмица по-рано. Жертвите на новото заболяване в страната вече достигат 31 952, показва статистиката.
БТА