Уволненият главен прокурор на Украйна смята да оспори указа на Юшченко
Уволненият главен прокурор на Украйна смята да оспори указа на Юшченко / снимки: BGNES
Святослав Пискун няма намерение да напусне поста главен прокурор на Украйна, докато не получи лично президентския указ от 24 май, с който бе уволнен. Пискун съобщи това на брифинг за журналисти в сградата на прокуратурата, предаде ИТАР-ТАСС. Той заяви, че е виждал документа само в интернет, и че смята да го оспори. Пискун потвърди пред журналистите, че е нощувал в кабинета си, а сутринта провел съвещание, след което напусна сградата.

Партия "Пора", известна с активното си участие си в Оранжевата революция през 2004 г., призова в обръщение гражданите на страната незабавно да пристигнат в Киев. Целта е "да бъде осигурена гражданска подкрепа за мерките, насочени към стабилизиране на обществено-политическата ситуация и въвеждане на извънредно положение в страната въз основа на конституцията".

"Пора" изрази подкрепа за военния министър Анатолий Хриценко, верен съюзник на президента Виктор Юшченко, и предложи той да координира действията на всички силови структури, "докато не бъде отменено извънредното положение".

Върховната рада прие обръщение към военнослужещите и правоохранителните органи, като ги призова да бъдат верни на конституцията, клетвата и гражданската си позиция да предпазят Украйна от граждански конфликт. Сблъсъкът на силови структури в главната прокуратура е можело да доведе до трагични последици, заяви пред депутатите председателят на парламента Олександър Мороз. Той назова като главен виновник за конфликта началника на управлението за държавна охрана Валерий Хелетей, който, по думите му, ще отговаря по наказателния кодекс. Според Мороз министърът на вътрешните работи Васил Цушко е действал адекватно на обстановката и в съответствие със закона.
Уволненият главен прокурор на Украйна смята да оспори указа на Юшченко
netinfo

На заседание на Радата Мороз каза, че без решение на Конституционния съд на Украйна Върховната рада няма да разглежда въпроса за предсрочни парламентарни избори.

Такова е изискването на закона, такива са препоръките на ПАСЕ, такова е актическото положение на нещата, подчерта Мороз.

Конституционният съд разглежда делото за легитимността на указите на президента Виктор Юшченко от 2 и от 26 април за разпускане на Върховната рада и за свикване на предсрочни парламентарни избори.