/ Istock
Организацията на обединените нации изрази загриженост относно увеличаването на случаите на холера в Йемен, особено в районите на опустошената от войната страна, контролирани от бунтовниците хути, където от октомври насам са починали 75 души.

"От октомври миналата година насам наблюдаваме тревожно възобновяване на холерата в цялата страна", заяви пред Съвета за сигурност официалният представител на ООН Едем Восорну, говорейки от името на ръководителя на хуманитарната помощ Мартин Грифитс.

Отбелязвайки, че последната епидемия от холера в Йемен датира от 2019 г., Восорну заяви, че макар реакцията в контролираните от правителството райони да е забавила разпространението на болестта и да е осигурила лечение на засегнатите, районите, управлявани от хути, се нуждаят от помощ.

"От март насам наблюдаваме бързото разпространение на епидемията в районите, контролирани от де факто властите на хутите", каза служителят.

Към 7 април от октомври насам в тези райони са регистрирани над 11 000 предполагаеми случая, както и 75 смъртни случая. За сравнение, в районите, контролирани от правителството, са регистрирани 3200 предполагаеми случая.

"Бързият отговор е от абсолютно решаващо значение. Организацията на обединените нации и нашите хуманитарни партньори работят в тясно сътрудничество със съответните власти за увеличаване на мащаба на реакцията", заяви Восорну, като призова международната общност да предложи пари и доставки.

Планът на ООН за хуманитарна помощ за Йемен за 2024 г., който се оценява на 2,7 милиарда долара, досега е финансиран само на 10 процента.
В страната се наблюдава затишие в боевете, които се водят в Йемен от изтичането на шестмесечното примирие, сключено с посредничеството на ООН през април 2022 г.

Но на фона на войната в Газа между Израел и Хамас, подкрепяните от Иран бунтовници хути извършиха десетки нападения срещу кораби в Червено море или Аденския залив, които според тях имат връзки с Израел.

Бунтовниците твърдят, че действат в знак на солидарност с палестинците.

Специалният пратеник на Организацията на обединените нации за Йемен Ханс Грюндберг заяви пред Съвета, че макар военната ситуация да остава "овладяна" в сравнение с периода преди април 2022 г., на няколко фронтови линии се наблюдава активизиране на военните действия.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС