/ iStock/Getty Images
Увеличението на случаите на зараза с коронавируса в САЩ е подхранвано в голяма степен от хора, игнориращи правилата за спазване на социална дистанция и за носене на маски. Това заяви Антъни Фаучи, директорът на американския Национален институт за алергични и инфекциозни заболявания, предаде Ройтерс.

Ежедневното покачване на потвърдените случаи на зараза е най-ясно изразено в южните и западни щати, които не са спазили препоръките на здравните власти да изчакат стабилно намаляване на инфекциите за две седмици, преди да отворят икономиките си, заяви Фаучи в интервю за Си Ен Ен. "Това е рецепта за бедствие", предупреди той.

Нов скок: САЩ отново регистрират над 40 000 случая на коронавирус за денонощие

"Сега ние виждаме последиците от дифузното разпространение, което е дори много по-трудно за възпиране, отколкото разпространението в добре известни места, като затвори, старчески домове или месокомбинати", допълни той.

Над 2,5 милиона души дадоха положителен резултат за коронавируса в САЩ и над 125 000 души починаха от Ковид-19. И по двата показателя САЩ са на първо място в света.

Кантарджиев: При спокоен разговор вероятността да се заразим е малка, опасно е да се вика и пее

Калифорния разпореди затварянето на някои барове вчера, като последва примера на Тексас и Флорида, които разпоредиха затварянето на баровете в петък.

Аризона и Джорджия са сред 15-те щата, които отчетоха увеличаване на случаите на зараза миналата седмица. В събота вицепрезидентът Майк Пенс призова американците да носят маски и по време на пътуване до Тексас сам носеше, което е рязък обрат в поведението на администрация. Самият президент Доналд Тръмп досега отказваше да слага маска на обществени места.
БТА