/ БТА
Лабораторията „AstraZeneca“ обеща да предостави до 48 часа най-новите си данни на американския регулаторен орган, който следи клиничните тестове и който разкритикува "потенциално остарелите" ѝ данни за ваксината ѝ срещу COVID-19, предаде Франс прес.

AstraZeneca ще предостави данни от клиничните тестове на ваксината си в САЩ на Европейската агенция за лекарствата (ЕАЛ), която може да коригира оценката си за тази ваксина, ако е необходимо, заяви ръководителката на ЕАЛ Емър Кук, цитирана от Ройтерс.

"Тези клинични тестове показват по-голяма ефикасност (на ваксината), отколкото предишните тестове, които ние наблюдавахме", каза Кук пред Европейския парламент. Тя не коментира текущия спор за остарели данни на AstraZeneca, за които говори американският регулаторен орган.

Експерти от САЩ призоваха "AstraZeneca" да прегледа данните за ефективността на ваксината си. Независимата комисия за наблюдение на данните и безопасността (DSMB) изрази загриженост, че британско-шведската компания "AstraZeneca" може да е включила остаряла информация в доклада от изпитванията в САЩ на ваксината си, разработена съвместно с Оксфордския университет. Според експертите това не позволява да се придобие пълна представа за ефикасността ѝ, съобщават световните агенции.

Ваксината вероятно е много добра, но независимата Комисия за наблюдение на данните и безопасността (DSMB) е обезпокоена от начина, по който тази компания е представила данните си, заяви главният специалист на САЩ по борба с пандемията Антъни Фаучи, цитиран от Ройтерс.

Ден по-рано пресслужбата на "AstraZeneca" обяви, че ваксината срещу коронавируса, разработена от компанията съвместно с Оксфордския университет, е показала висока степен на ефективност в третата фаза на клиничните изпитвания в САЩ, Чили и Перу.

AstraZeneca: Ваксината ни е 100 процента ефикасна срещу тежко протичане на COVID-19

Според компанията ваксината ѝ ефективна в 79 процента от случаите на симптоматична коронавирусна инфекция и осигурява 100 процента защита срещу тежко заболяване с усложнения и хоспитализация. Съобщено беше също, че сред пациентите на възраст над 65 години ефективността на ваксината е 80 процента.

Компания "AstraZeneca" посочи още, че експертите й не са установили проблеми с безопасността на ваксината, включително образуването на тромби, което породи опасения в Европа и накара някои страни временно да преустановят използването й.

Ваксината на "АстраЗенека" е разрешена за употреба в десетки страни, но все още не е одобрена в САЩ.

В прессъобщението се посочваше още, че компанията ще подготви документи, които ще представи в близките седмици пред американското Управление за контрол над хранителните продукти и лекарствата (FDA) за сертифициране на ваксината по ускорена процедура.

Разрешението и насоките за употреба на ваксината в САЩ ще бъдат определени от FDA и Центровете за контрол и профилактика на заболяванията (CDC) след щателен преглед на данните от независими консултативни комисии.