Управляващите отказват достъп на журналисти в Мианмар
Управляващите отказват достъп на журналисти в Мианмар / снимкa: БГНЕС
Управляващата хунта в Мианмар, която поиска международна помощ, за да се справи с катастрофалните последици от циклона Наргис, ограничава достъпа на чуждестранни журналисти до страната и изгони репортер на Би Би Си, предаде ДПА.

Кореспондентът на Би Би Си за Азия Андрю Уилям Хардинг беше спрян от имиграционните служби в Мианмар на международното летище в Янгон на 5 май и му беше отказан достъп до страната, след което беше върнат обратно в Тайланд. Според информацията на държавната телевизия МРТВ Хардинг е включен в “черния списък” на журналистите на правителството.

Управляващият режим, който поиска международна помощ, все още отказва да допусне чуждестранни журналисти в страната, които да отразят катастрофата. Правителството на Мианмар не е отговорило на призивите да отмени изискванията за визи за международните хуманитарни работници, които чакат разрешение, за да доставят крайно необходимата помощ за пострадалите от циклона.

Международната федерация на Червения кръст отправи призив за оказване на спешна помощ на пострадалите от циклона чрез набиране на близо 4 милиона евро, необходими за закупуване на стоки за първа необходимост, включително вода. На пострадалите ще бъдат изпратени палатки, питейна вода, мрежи срещу комарите и други стоки от първа необходимост.

Броят на загиналите при опустошителния циклон в Мианмар достигна 22 хиляди. Други 41 000 човека се водят изчезнали.