/ Thinkstock/Getty Images
Шест милиона деца по света на възраст до 15 години са починали миналата година от предотвратими заболявания и други усложнения. Бройката е наполовина по-малка в сравнение със сходните смъртни случаи през 2000 г., предадоха ДПА и Ройтерс.

През 2000 г. световните лидери приеха целите на ООН за развитие хилядолетието, а в същата година 11,2 милиона деца под 15 години починаха от болести, които могат да бъдат предотвратени, от недохранване, липса на чиста питейна вода или по време на раждане.

През 2017 г. тази бройка спадна на 6,3 милиона. Това означава, че едно дете под 15 години е умирало на всеки пет секунди, според данни на фонда за децата на ООН УНИЦЕФ, който представи свой доклад вчера.

Шеф в УНИЦЕФ подаде оставка за неподходящо поведение към жените

Повечето смъртни случаи миналата година (5,4 милиона) са били при деца под 5 годинки, се посочва в доклада. В него се констатира, че бебетата, родени в страните от субсахарната област или в Южна Азия са 9 пъти по-склонни да умират в сравнение с бебетата, родени в богати страни.

"Постигнахме забележителен напредък в спасяването на децата от 1990 г., когато 12,6 милиона деца под 5 години умираха по света по предотвратяеми причини. Но милиони деца все още умират заради това, което са те и заради мястото, на което те са родени", заяви Лоурънс Шанди, директор на отдела за данни и изследвания на УНИЦЕФ.

Стряскащо: На всеки 3 минути тийнейджърка се заразява с вируса на СПИН

"С прости решения като лекарства, чиста вода, електричество и ваксини, можем да променим реалността за всяко дете", допълва той.
През 2015 г. ООН замени хилядолетните цели за развитие с 17 цели за устойчиво развитие, които трябва да бъдат постигнати до 2030 г. Сред тях са край на бедността, на неравенството и на други глобални кризи, като същевременно се насърчават инициативи, като преминаване към възобновяеми енергийни източници.
БТА