храна глад
храна глад / iStock/Getty Images
Битката с недохранването сред децата е достатъчно тежка в „нормални” времена. Пандемията от коронавирус обаче може да изостри ситуацията още повече, смята УНИЦЕФ. 

УНИЦЕФ предупреди за драстично увеличаване на недохранването сред малките деца в световен мащаб в резултат на коронакризата. Икономическите и социалните последици от пандемията до края на годината могат да доведат до остро недохранване сред още 6,7 милиона малки деца, смятат от Детския фонд на ООН. От там предупреждават за риска всеки месец да умират до 10 000 деца, съобщава „Дойче веле”. 

По данни на УНИЦЕФ, миналата година приблизително 47 милиона деца под петгодишна възраст са страдали от остро недохранване. Бройката в резултат на пандемията се увеличава застрашително и може да достигне най-високото си ниво през това хилядолетие. По-голяма част от децата, страдащи от недохранване, живеят в Африка на юг от Сахара и Южна Азия. 

Междувременно стана ясно, че икономическото и социалното въздействие на пандемията от коронавирус нанася на децата повече вреди от „самата болест“, заяви изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Форе. 

Бедността в семействата се увеличава, преустановени са основни хранителни услуги и вериги за доставка, цените на хранителните стоки също скочиха. Всичко това означава, че децата се хранят по-малко здравословно, заяви Форе. 

В този контекст ръководителят на програмата за прехрана на УНИЦЕФ Виктор Агуайо призова да бъдат отслабени ограниченията за придвижване, за да могат семействата да си помагат. Според него, като се затварят училища и се прекъсва достъпът до основни медицински грижи, се нанасят щети и се нарушават програми по изхранването. Като пример беше посочена доставката на витамин А, който има важна роля при укрепването на имунната система на децата. 

Децата, страдащи от остро недохранване, са изложени на по-голям риск от смърт или от изоставане на физическото и психическото развитие. УНИЦЕФ призова за по-силен ангажимент в борбата за предотвратяване и справяне с недохранването. 

За оказване на подкрепа на децата и майките по линия на програмите за изхранване до края на годината ще бъдат необходими 2 милиарда евро, заявиха от УНИЦЕФ. 
БГНЕС