/ iStock/Getty Images
Собственикът на новоизграждащо се тематично заведение в Южна Корея, посветено на Северна Корея, беше принуден да махне от него севернокорейското знаме и портрети на севернокорейски лидери след оплакване от съседи.

Ким Чен-ун предупреди Вашингтон и Сеул с ракети

Те се опасяват, че с тази декорация заведението може да нарушава закон от ерата на Студената война, предаде Асошиейтед прес. Спорното заведение се намира в квартала Хонде на южнокорейската столица Сеул, известен с луксозните си барове и нощни клубове. Собственикът поставил на външната стена севернокорейското знаме и снимки на Ким Ир-сен, Ким Чен-ир и Ким Чен-ун.

Южна Корея праща 50 000 тона ориз на Северна Корея

Жители на околните сгради се оплакали на властите, че това може да е нарушение на южнокорейския Закон за националната сигурност от 1948 г., забраняващ възхваляването и пропагандирането на действия на врага, разказва представител на градските власти.

Бежанка от Северна Корея и синът ѝ умрели от глад в Сеул, пишат местни медии

Била сезирана и полицията. Според южнокорейска телевизия обаче собственикът искал просто да промени атмосферата в заведението, след като бизнесът му изпаднал в криза, а нямал намерение да възхвалява Северна Корея.

Той избяга при Ким: сензационната история на Чо Ин-гък

Северна и Южна Корея са противници от края на Корейската война, приключила без договор за мир, а само с примирие. Технически двете страни остават във война. Но атмосферата в последните години се разведри до известна степен, особено откакто южнокорейският президент Мун Дже-ин дойде на власт през 2017 г. и започна да насърчава усилията за подобряване на връзките между двете корейски държави, припомня Ройтерс.
БТА