/ iStock/Getty Images
Украйна се споразумя с Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) за заем за 90 милиона долара за доставяне на ваксини срещу COVID-19, заяви финансовото министерство, цитирано от Ройтерс.

СЗО и 23 страни подкрепят идеята за международен договор как да се действа при бъдещи пандемии

"Проектът ще осигури финансиране за покупка на ваксини за населението на Украйна в допълнение към ваксините, гарантирани по силата на партньорството в КОВАКС и ГАВИ", каза министерството.

То не разкри колко дози ще може да купи страната с население от 41 милиона души. "Това ще позволи на Украйна да постигне главната си цел - пълно ваксинационно покритие на поне 20 процента от населението на страната", заяви ведомството.

Украйна изостава зад други европейски държави във ваксинацията срещу коронавирус. Досега тя разчита на 500 000 дози от ваксината на "АстраЗенека", купени в Индия и получени в края на февруари, и 215 000 дози от ваксината на "Синовак" от Китай, получени в края на март. През април Украйна получи също 117 000 дози от ваксината на "Пфайзер", осигурени по програмата КОВАКС.

СЗО: Пандемията би могла да се овладее за няколко месеца

По данни на украинското здравно министерство, около 540 000 души са получили досега първа доза ваксина. Броят на регистрираните заразени надхвърля 2 милиона, а смъртните случаи са почти 43 000.
БТА